اَبا اِباد

doppler-effect-applications

کاربرد‌ اثر داپلر

احتمالا برای شما هم پیش آمده که پلیسی که کنار جاده با یک دوربین نشسته است، خودروی شما را متوقف کرده و به شما می گوید سرعت شما مثلا ۱۳۰ کیلومتر بر ساعت بوده‌ است. اگر خیلی انکار کنید چنین تصویری را احتمالا به شما نشان میدهد که روی خودروی شما سرعتتان نوشته شده است.

تا به حال به این فکر کرده اید که آن دوربین، با چه مکانیزمی آنقدر دقیق (حداکثر خطای ۲ درصد) سرعت خودروی شما را اندازه‌گیری می‌کند؟

در پست قبلی دیدیم که اثر داپلر به چه صورت است. زمانی که منبع موج به سمت شما حرکت کند، فرکانس موج زیاد می شود و زمانی که منبع موج از شما دور شود، فرکانس موج کاهش پیدا می کند. اما یکی از کاربردهای جالب اثر داپلر در بعضی رادارهاست.

رادارهایی که بر اساس اثر داپلر کار می‌کنند، موجی را با فرکانس مشخص در جهتی که شی قراردارد منتشر می‌کنند. موج بعد از برخورد برمیگردد و رادار بازتاب موج را دریافت می‌کند. اگر آن شی ساکن باشد، موج با همون فرکانسی که رفته است برمی‌گردد.

اگر شی به سمت رادار حرکت کند، فرکانس موج بازتاب، زیاد می شود و اگر از رادار دور شود، فرکانس موج بازتاب، کم می شود. از روی تغییر این فرکانس می شود سرعت آن شی متحرک را محاسبه کرد.

بعضی از دوربین‌های کنترل سرعت هم با همین مکانیزم سرعت خودروها را اندازه گیری می‌کنند.

پی‌نوشت: دوربین‌های کنترل سرعت مکانیزم‌های عملکردی دیگری هم دارند که فعلا تمرکز ما روی آنها نیست.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *