یکی از مواردی که در بررسی تاثیرات تغییرات اقلیمی و گرمایش زمین کمتر بدان پرداخته شده است، تاثیرات تغییرات اقلیمی بر میکروارگانیسمهاست.
میکروارگانیسمها نقشی اساسی در حیات تمام سطوح تغذیهای (trophic levels) بالاتر دارند. به همین علت، مطالعهی آنها به منظور پیشبینی اتفاقاتی که در اثر تغییرات اقلیمی برای حیات انسانها و اشکال دیگر حیات خواهد افتاد، بسیار ضروری است؛ موضوعی که تا به حال کمتر بدان پرداخته شده است. در واقع بیشتر مطالعات قبلی، بر تاثیر میکروارگانیسمها بر تغییرات اقلیمی همچون تولید و مصرف گازهای گلخانهای، متمرکز بوده است. اما تاثیرات تغییرات اقلیمی بر حیات روی زمین، تا حد زیادی به پاسخ میکروارگانیسمها به این تغییرات بستگی دارد.
ریکاردو کاویچیولی Ricardo Cavicchioli استاد دانشگاه نیوساوث ولز استرالیا UNSW در سال ۲۰۱۹، به همراه گروه بزرگی از محققان به بررسی این موضوع پرداختند که نتایج مطالعات آنها در ژورنال Nature Reviews Microbiology (لینک این مقاله) به چاپ رسیده است. این تحقیق و تحقیقاتی از این دست، از این جهت حائز اهمیت هستند که میکروارگانیسمها اگرچه با چشم غیرمسلح دیده نمیشوند و تا حدی زیادی ناملموس هستند،اما با توجه به فراوانی و تنوع میکروارگانیسمها، نقشی حیاتی در حفظ اکوسیستم جهانی سالم و حفظ زیستکره biosphere دارند.
در واقع این نگرانی بسیار جدی وجود دارد که تغییرات در تنوع زیستی و فعالیتهای میکروارگانیسمها، بر انعطافپذیری و توانایی پاسخ سایر موجودات زنده به تغییرات اقلیمی تاثیر بگذارد. میکروارگانیسمها نقش اساسی در چرخههای کربن و مواد مغذی دارند. آنها همچنین در سلامت گیاهان و حیوانات (از جمله انسان)، کشاورزی و شبکهی جهانی غذایی global food web نقش دارند. در هر محیطی که موجودات زندهی ماکروسکوپیک حضور دارند، میکروارگانیسمها نیز وجود دارند. همچنین در بعضی محیطهای بسیار شدید (extreme) همچون اعماق اقیانوسها و اعماق زمین، میکرارگانیسم تنها شکل حیات هستند که یافت میشوند. قدمت میکروارگانیسمها به پیدایش حیات بر روی زمین یعنی حداقل ۳/۸ میلیارد سال پیش باز میگردد و احتمالا حیات آنها بعد از هر رویداد انقراض بعدی نیز، تداوم خواهد یافت. اما بایستی دید که پاسخ میکروارگانیسمها به تغییرات اقلیمی چگونه خواهد بود. چرا که این موضوع، تاثیر بسیار زیادی بر حیات موجودات ماکروسکوپیک از جمله ما انسانها خواهد داشت.