جهان اطراف ما پر از شگفتی است و اگر کسی ویژگی پرسشگری را از کودکی به همراه خود آورده باشد، طبیعت جنبههای مختلفی از خود را به او نشان میدهد.
به عنوان مثال آیا هیچگاه به این موضوع فکر کرده اید که منشا رنگ های مختلف اجسام چیست؟
چرا برگهای درختان را سبز میبینیم، چرا در پاییز برگهای همان درختان را زرد و قرمز و نارنجی میبینیم؟
علت رنگ ماهی قرمز چیست؟
چرا رنگ چشمهای بعضی سیاه، دیگری آبی و آن دیگری قهوهای است؟
چرا میوهی زردآلو زرد است و گوجه فرنگی قرمز است؟
منشا این رنگهای متنوع چیست؟
رنگ یک جسم، در واقع طول موج نوریست که آن جسم بازتاب میکند. نور سفید خود از نورهایی با طول موجهای مختلف تشکیل شده است و ما این نورها را با عبور از یک منشور به شکل رنگهای رنگین کمان مشاهده میکنیم. زمانی که این نور به یک میوهی زردآلو برخورد میکند، زردآلو تمام طول موجها به جز طول موج مربوط به نور زرد را به خود جذب میکند. بازتاب این نور زرد که توسط زردآلو جذب نشده است به چشم ما میرسد و ما زردآلو را زرد میبینیم. پس رنگ هر جسمی، بخشی از نور است که توسط اتمهای جسم جذب نشده است و بازتاب شده است. اگر جسمی تمام طول موجهای نور مرئی را به خود جذب کند، ما رنگ جسم را سیاه میبینیم. اینکه چرا اجسام بعضی از طول موج ها را جذب میکنند و برخی را بازتاب میکنند، با فیزیک کوانتوم و مدل اتمی بور قابل توجیه است.
مطابق مدل اتمی بور، الکترونها در اطراف هسته در فواصل مشخصی در حال گردش هستند که به آنها لایههای الکترونی میگوییم. الکترون میتواند با دریافت مقدار مشخصی انرژی به لایهی بالاتر رود. همچنین اگر الکترون از لایهی بالاتر به لایهی پایینتر برود، مقدار انرژی مشخصی آزاد میکند. الکترون این انرژی را به صورت فوتونهای نور تبادل میکند. میزان انرژی هر فوتون نور، با طول موج آن نور ارتباط دارد. مثلا انرژی فوتونهای نور آبی از نور قرمز بالاتر است. زمانی که نور سفید که از فوتونهایی با انرژیهای مختلف تشکیل شده است، به اتمی در سطح زردآلو برخورد میکند، ابتدا الکترونهای آن اتم، با دریافت انرژی فوتونها، به سطوح بالاتر انرژی میروند. اما الکترونهایی که با جذب فوتونهای نور زرد به لایههای بالاتر رفتهاند، دوباره به لایههای پایینتر باز میگردند و فوتونهای نور زرد را آزاد میکنند و ما از این حالت تحت عنوان بازتاب نور یاد میکنیم. اگر در یک جسم، این حالت برای تمام فوتونهای نور اتفاق بیفتد، ما یک آینه خواهیم داشت.
درود بر اباد عزیز و گرامی
رنگین کمان مطمئنا از ذرات بخار آب یا ذرات ریز باران تشکیل میشود که با تابش خورشید بر آنها به رنگهای مختلف پدیدار میشوندو سوال اینجاست که چند رنگ میتواند در آب وجودداشته باشد که اینگونه بصورت رنگین نمایان میشود . مانا باشید
درود بر شما جناب جرسوزهی عزیز.آب رنگی ندارد تنها باعث شکست نور میشود، رنگی که مشاهده میکنیم مربوط به نور است نه آب