اَبا اِباد

Anti Intellectualism of dictators

دشمنی دیکتاتورها با فلسفه و علم

در آغاز قرن بیستم، دانشمندان آلمانی، سرآمد دیگر دانشمندان جهان بودند. چهار دهه‌ی بعد، از این شهرت تنها پوسته‌ای به جا مانده و افتخارات پیشین آلمانی‌ها، تنها جزئی از تاریخ علم شده بود. علت اصلی این دگرگونی، به قدرت رسیدن نازی‌ها در سال ۱۹۳۳ بود که یکی از بزرگ‌ترین موج‌های مهاجرت نخبگان را در طول تاریخ رقم زد.

صدها دانشمند که بیشتر آن‌ها یهودی بودند، در سال‌های بعد از به قدرت رسیدن نازی‌ها، از آلمان فرار کردند. خروج آن‌ها علاوه بر اینکه سطح جامعه‌ی علمی آلمان را به شدت تنزل داد، تمرکز علم جهان را از اروپا به سمت دیگر اقیانوس اطلس یعنی ایالات متحده‌ی آمریکا منتقل کرد. بله دیکتاتورهایی همچون هیتلر، اینگونه به کشور و به ملت خود ضربه می‌زنند. دشمنی دیکتاتورها با فلسفه و علم و به طور کلی خردورزی در طول تاریخ، جنبه‌های گوناگونی به خود دیده است. از به زندان انداختن دانشمند بزرگی همچون نیکولای واویلوف (Nikolai Vavilov) توسط استالین، تا جلوگیری از دریافت جایزه‌ی نوبل تعدادی از دانشمندان آلمانی توسط هیتلر، همگی دشمنی ذاتی نظام‌های توتالیتر و دیکتاتورهای در راس آن‌ها را با اندیشه‌ورزی و خردورزی نشان می‌دهد. چرا که انسان‌ اندیشمند و دانشمند، با تزریق روحیه‌ی خردورزی و آزاداندیشی، همواره مانع بزرگی بر سر راه تسلط دیکتاتورها بر جوامع است.

در سال ۱۹۳۵ کمیته‌ی نوبل، نویسنده‌ی آلمانی مخالف جدی هیتلر و نازیسم، کارل فون اوسیتزکی Carl von Ossietzky را به عنوان برنده‌ی جایزه‌ی صلح نوبل انتخاب کرد. این جایزه در سال بعد یعنی در ۱۹۳۶ به او اعطا شد. اما این اتفاق خشم هیتلر را به شدت برانگیخت و هیتلر در سال ۱۹۳۷، طی فرمانی تمامی آلمانی‌ها را از دریافت جوایز نوبل منع کرد. این فرمان هیتلر موجب گردید که سه آلمانی که در فاصله‌ی سال‌های ۱۹۳۷ تا ۱۹۴۵ (سقوط آلمان نازی)، موفق به دریافت جایزه‌ی نوبل شده بودند، از دریافت جایزه محروم شوند.
این سه نفر، گرهارد دماک Gerhard Domagk (نوبل فیزیولوژی یا پزشکی سال ۱۹۳۹)، ریچارد کوهن Richard Kuhn (نوبل شیمی ۱۹۳۸) و آدولف بوتنانت Adulf Butenandt (نوبل شیمی ۱۹۳۹) بودند که هیتلر آن‌ها را مجبور نمود تا از دریافت جایزه، امتناع ورزند. البته بعد از سقوط آلمان نازی، این سه نفر جوایز خود را دریافت کردند. بله دیکتاتورها می‌روند و علم و فلسفه، درخشان باقی می‌ماند و با نور خود، بیش از پیش جهان را روشن‌ می‌کند.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *