در همین هنگام که شما این متن را میخوانید، در هر دقیقه مساحتی به اندازهی یک زمین فوتبال، از سطح جنگل های جهان از بین میرود. فقط از سال ۲۰۰۰ تا به امروز، بیش از سه و نیم میلیون کیلومتر مربع از جنگلهای جهان نابود شده است. این مساحت، حتی از مساحت کشور هند نیز بیشتر بوده و میتوان گفت طی این مدت، حدود ۹ درصد جنگلهای جهان از بین رفته است.
در حال حاضر به طور میانگین حدود ۱۵ میلیارد درخت در هر سال، قطع میشوند. مساحت کنونی جنگلها اکنون دقیقا معادل نصف مساحت جنگلها پیش از تکامل گونهی انسان بوده است. مقایسهی این اعداد به ما میگوید که ما دقیقا در همین یکی دو قرن اخیر، نابودی جنگلها را تسریع کرده ایم. دربارهی اهمیت جنگلها برای حیات روی زمین، مقالات زیادی نوشته شده است.
اما من در اینجا قصد دارم تعدادی راهکار عملی که هر فرد میتواند برای جلوگیری از نابودی جنگلها انجام دهد، ارائه دهم:
۱- درخت بکاریم، چه به صورت فردی چه به صورت گروهی. همچنین از درختانی که کاشته شده مراقبت کنیم.
۲- کاغذ کمتری مصرف کنیم، اگر میتوانیم کارمان را دیجیتالی و بدون مصرف کاغذ انجام دهیم و اگر ناچاریم، روی هر دو طرف کاغذ پرینت بگیریم. برای یادداشت کردن، از چک پرینت استفاده کنیم.
۳- از شرکتها و مجموعههایی که در راستای مقابله با جنگلزدایی قدم برمیدارند، حمایت کنیم. از کسب و کارهای پایدار خریداری کنیم.
۴- وسایل چوبی کمتر بخریم و اگر به ناچار میخریم، وسایلی بخریم که گواهی FSC داشته باشند.
۵- کمتر مصرف کنیم و اگر وسایلی میخریم، وسایلی با بسته بندی کمتر استفاده کنیم.
۶- از خریدن مواردی که در ساخت آنها از روغن پالم استفاده شده، خودداری کنیم. تولید روغن پالم یک عامل مهم در جنگل زدایی است.
۷- زبالهها را به منظور بازیافت تفکیک کنیم و ترجیحا محصولات بازیافتی بخریم. وسایل چوبی را مجددا استفاده کنیم و دور نیندازیم.
۸- مصرف گوشت را کاهش دهیم، چرا که دامپروری یک عامل مهم در جنگل زدایی است.
۹- از اقلام یک بار مصرف مثل کیسههای کاغذی و لیوانهای کاغذی استفاده نکنیم.
۱۰- دیگران را در این رابطه آگاه کنیم. خودخواه نباشیم. چرا که جنگلها، زیستگاه بیش از ۸۰ درصد گونههای زندهی روی خشکی هستند. بیش از ۸۰ درصد دوزیستان، ۷۵ درصد پرندگان و ۶۸ درصد پستانداران در جنگلها زندگی میکنند. مراقب آنها باشیم.
-اَبا اِباد