اَبا اِباد

ارتباط باکتریوم و افسردگی

ارتباط باکتریوم و افسردگی

شاید هم ما کرم داریم، واقعا عرض می‌کنم. این روزها صفحات روانشناسی مثل قارچ زیاد شده و هر شبکه‌ی اجتماعی را باز می‌کنید، حتما چندین و چند صفحه‌ی روانشناسی پیدا می‌کنید. البته من نه تخصص و نه نظری در مورد کار آن‌ها دارم که بگویم نظرات آن‌ها درست است یا غلط. فقط مدت‌هاست به دنبال یک صفحه‌ی روانشناسی هستم که به جای اینکه بخواهد به درمان ما بپردازد، مطالب تخصصی این حوزه را برایمان بگوید و بگوید اساسا چه نظریاتی در این حوزه وجود دارد. خب شاید یک نفر بخواهد به جای درمان خودش، خودش را بشناسد. شاید یک نفر اصلا به دنبال راهکارهای شما نباشد و فقط بخواهد بداند چه دنیایی در پس روح و روانش نهفته است. من مدت‌هاست به دنبال چنین صفحه‌ و چنین شخصی می‌گردم و تاکنون چنین موردی پیدا نکرده ام.

اما اینکه گفتم شاید هم ما کرم داریم، ارتباطی با موضوع گفته شده نداشت. فقط خواستم بگویم شاید هم مشکل روحی و روانی ما، واقعا یک مشکل روحی روانی نباشد و منشأ فیزیکی داشته باشد. البته با توجه به اینکه تخصصی در این حوزه ندارم، بایستی خیلی با احتیاط صحبت کنم و نظر غیرکارشناسانه‌ای ندهم. همه‌ی ما راجع به افسردگی چیزهایی شنیده ایم. این بیماری، میلیون‌ها نفر را در سراسر جهان تحت تاثیر قرار داده است. متخصصان حوزه‌ی پزشکی و علوم اعصاب، آن را یکی‌ از پیچیده‌ترین و چالش برانگیزترین بیماری‌ها می‌دانند. هنوز ارتباطی بین آن و ژن‌ها یافت نشده است و به نظر می‌آید ژنتیکی نباشد.

این بیماری با علائمی همچون عدم لذت بردن از زندگی، کمبود انرژی، خلق و خوی غمگین، بی اشتهایی و اختلالات خواب همراه است. مکانیزم‌های مولکولی و بیولوژیکی این بیماری هنوز هم دقیقا مشخص نیست. اما برگردیم به همان جمله‌ی اول. در سال ۲۰۲۲، پژوهشگران هلندی، تحقیقات جامعی را در مورد ارتباط وضعیت میکروبیوم روده (میکروارگانیسم‌های موجود در روده) و بیماری افسردگی انجام دادند. نتایج تحقیقات آن‌ها نیز در ژورنال بسیار معتبر نیچر کامیونیکیشنز به چاپ رسید. آن‌ها ۱۶ گونه‌ی باکتری را یافتند که کمبود یا ازدیاد آن‌ها در میکروبیوم روده، با علائم افسردگی همراه بوده است. خب اگر کسی واقعا به خاطر نوسان این باکتری‌ها در بدنش، دچار افسردگی شده باشد، هرچقدر هم کسی با او راجع به مشکلات زندگی صحبت کند و در موردش، آسیب شناسی انجام دهد و به او امیدواری بدهد که همه چیز درست می‌شود و بگوید همه چیز به کودکی تو باز می‌گردد یا به خاطر فلان طرحواره اینطور شده ای، احتمالا نمی‌تواند به درمان افسردگی در او کمک زیادی بکند.

من وقتی از بیرون به این موضوع نگاه می‌کنم، متوجه می‌شوم که‌ حوزه‌ی روانشناسی چقدر می‌تواند پیچیده و دشواری باشد. اگر واقعا ارتباطی بین میکروبیوم و افسردگی وجود داشته باشد، تا وقتی آزمایشی روی شخص مبتلا به افسردگی صورت نگیرد، مشخص نخواهد شد که مشکل این فرد ارتباطی با روح و روان او ندارد و علت افسردگی او فقط فعالیت تعدادی باکتری‌ در بدن اوست.

 

– اَبا اِباد

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *