اَبا اِباد

LGBTQ scientists

دانشمندان LGBTQ

در ۲۸ ژوئن سال ۱۹۶۹، درگیری‌های خشونت باری بین پلیس و فعالان حقوق اقلیت های جنسی و جنسیتی (LGBT)، در نیویورک رخ داد که به عنوان شورش‌های استون وال یا Stonewall Riots معروف است.

این رخداد، نقطه‌ی عطفی در نهضت‌های حامی آزادی حقوق اقلیت های جنسی و جنسیتی (دگرباشان) در طول تاریخ قلمداد می شود.

از این رو ماه ژوئن در سراسر جهان از طرف فعالان حقوق بشر به ماه افتخار نامگذاری شده است. به این مناسبت، من قصد دارم در اینجا، تعدادی از دانشمندان تاریخ را که در زمره ی اشخاص LGBT بوده اند، معرفی کنم. (ناگفته نماند که گرایش و هویت جنسی برخی از این افراد، هنوز بشکل قطعی تعیین نشده است چرا که بسیاری از اعضای این اقلیت از حیث تبعیضات سیستماتیک در طول تاریخ نمی‌توانسته اند که به صورت علنی، گرایش و یا هویت جنسی خود را بیان کنند.)

در هر صورت، چه شخص به صورت عمومی گرایش طبیعی خود را اعلام کرده یا نکرده، شناختن خدمات این افراد به بشریت، مهم و با ارزش است.

۱- لئوناردو داوینچی (۱۵۱۹-۱۴۵۲): نقاش، پیکرتراش، مهندس و مخترع بزرگ دوره رنسانس، در تمام طول عمر خود، هم‌جنسگرایی خود را به صورت عمومی بیان می‌کرد.

(میکلانژ نیز از شخصیت های همجنسگرای مهم همان دوره به شمار می رود که البته بیشتر هنرمند بود، تا دانشمند.)

۲- سر فرانسیس بیکن (۱۶۲۶-۱۵۶۱): فیلسوف، سیاستمدار، دانشمند، حقوق‌دان و نویسنده‌ی انگلیسی بود که بعضا به دلیل توسعه‌ی روش علمی، به عنوان پدر علم مدرن شناخته می‌شود.

۳- سر آیزاک نیوتن (۱۷۲۷-۱۶۴۲): ریاضی‌دان، فیزیک‌دان، اخترشناس و فیلسوف طبیعی انگلیسی، از موثرترین دانشمندان تمام اعصار (شاید موثرترین).

البته در این مورد هنوز اختلاف نظر وجود دارد که آیا نیوتن، یک هم‌جنس‌گرای سرکوب شده بود‌ه است یا نه. نیوتن هیچگاه ازدواج نکرد اما با یک ریاضیدان مرد سوئیسی درگیر روابطی عاشقانه و مکاتباتی رمانتیک بود و پس از درگذشت وی دچار تالمات روحی شدید شده و سال ها تحقیقات علمی را رها کرد.

۴- آلن تورینگ (۱۹۵۴-۱۹۱۲): ریاضی‌دان، دانشمند رایانه، منطق‌دان، فیلسوف و زیست-ریاضیدان بزرگ انگلیسی بود که به عنوان پدر علم محاسبه‌ی نوین، علوم رایانه و رباتیک شناخته می‌شود.

اختراع ماشین انیگما که در شکست آلمان نازی در جنگ جهانی دوم، نقش مهمی داشت، و به عنوان جد کامیپوترهای امروزی شناخته می‌شود، از کارهای اوست. با وجود دستاوردهای تورینگ، از او همواره به عنوان یکی از قربانی‌های خشونت و تبعیض ناعادلانه علیه دگرباشان یاد می‌شود. در آن زمان، قانون بریتانیا، همجنس‌گرایی را جرم می‌انگاشت. پس از اینکه طی تحقیقات پلیس، تورینگ به داشتن رابطه با مرد دیگری اذعان کرد، برای جلوگیری از رفتن به زندان و ادامه‌ی کارهای علمی اش، او را تحت یک درمان هورمونی قرار دادند که او را ناتوان کرد و منجر به بیماری ژنیکوماستی (بزرگ شدن سینه‌های مردان در اثر بالا بودن نسبت استروژن به تستوسترون) در او شد.

تورینگ یک سال بعد از این اتفاق و در سال ۱۹۵۴ با سیبی آلوده به سم دست به خودکشی زد.

۵- سالی کریستن راید (۲۰۱۲-۱۹۵۱): فیزیکدان و نخستین فضانورد زن آمریکایی بود و هنوز هم به عنوان جوان‌ترین فضانورد آمریکایی شناخته می‌شود.

پس از مرگ او در سال ۲۰۱۲، مشخص شد که او از سال ۱۹۸۵ با دوست دوران کودکی‌اش، تام اوشاگنسی، استاد ممتازه روانشناسی در دانشگاه ایالتی سن دیگو و نویسنده‌ی علمی، در رابطه بوده است.

۶- ریچل کارسون (۱۹۶۴-۱۹۰۷): زیست‌شناس دریایی، نویسنده و فعال محیط زیستی آمریکایی بود.

او بیشتر به خاطر انتشار کتاب بهار خاموش در سال ۱۹۶۲، در مورد آثار زیان‌بار استفاده بی‌رویه از آفت‌کش‌ها بر محیط زیست، شناخته شده‌ است. این کتاب باعث افزایش فعالیت‌های محیط زیستی و سرانجام، ایجاد سازمان حفاظت محیط زیست ایالات متحده آمریکا (به اختصار EPA) در سال ۱۹۷۰ گردید. نامه‌های رد و بدل شده بین او و دوستش دورتی فریمن، که پس از مرگ او منتشر شد، نشان از رابطه‌ی عاشقانه بین این دو دارد.

به امید جهانی سرشار از صلح و عاری از خشونت در حق انسان ها و گونه گونی های برحق شان. پ. ن.: طبق نظر علم، تنوع در گرایش های جنسی انسان و سایر جانداران، تنوعی طبیعی و مثبت در نظر گرفته می شود.

در ادامه، لینک پست سازمان ملل از بابت بزرگداشت ماه افتخار

 

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *