چند روز قبل این موضوع ذهن من را به خود مشغول کرده بود که آیا ذهن انسان قادر است اعداد تصادفی تولید کند یا اینکه اعدادی که تولید میکند همگی از الگوی خاصی تبعیت میکند؟
اگر میتواند با چه الگوریتم و چه تابعی این عمل را انجام میدهد؟
اگر نمیتواند، چرا نمیتواند؟
اینکه مثلا اگر کسی به جای انجام یک آزمایش، صرفا اعدادی را با ذهن خود تولید کند و به عنوان نتایج آزمایش ارائه دهد، آیا میتوان دریافت که این اعداد توسط شخص ایجاد شده است یا اینکه نتایج واقعی آزمایش بوده است؟
چطور میتوان نامعتبر بودن این نتایج را دریافت؟ تولید اعداد تصادفی برخلاف چیزی که ابتدا به نظر میرسد، یک فرآیند پیچیده و دشوار است.
گفته میشود که الگوریتمهای کامپیوتری موجود تنها اعداد ظاهرا تصادفی یا شبه تصادفی یا pseudorandom numbers تولید میکند. اما میتوان از برخی پدیدههای طبیعی همانند واپاشی ذرات رادیواکتیو، در تولید اعداد تصادفی واقعی یا true random numbers استفاده کرد.
براساس مکانیک کوانتومی، واپاشی هستهای اتمها یک فرآیند ذاتا تصادفی و غیرقابل پیشبینی است. به همین علت است که به جای محاسبهی عمر یک عنصر هستهای، نیمه عمر آن محاسبه میشود.
در این روش با استفاده از یک دتکتور با نام Geiger Counter یا Geiger-Müller Counter ذرات آلفا و بتا و اشعهی گاما حاصل از واپاشی یک هستهی ناپایدار در بازههای زمانی مشخص اندازهگیری میشود و با استفاده از این پالسهای تصادفی، اعداد تصادفی واقعی تولید میشود.
نظر شما دوستان گرامی در این مورد چیست؟ و اینکه اهمیت تولید اعداد تصادفی واقعی در فیلد تخصصی شما چیست؟