اَبا اِباد

قانون ADA برای مسابقات گلف حرفه‌ای

هدف غایی در بیان ارسطو

تور PGA، برگزارکننده اصلی تورهای حرفه‌ای گلف در ایالات متحده، همه گلف بازان را ملزم کرده بود که در مرحله سوم مسابقات مقدماتی خود، بین ضربات راه بروند و از خودروهای مخصوص گلف بازان برای جابجایی استفاده نکنند. این موضوع از نظر تور PGA و همچنین از نظر بسیاری از گلف بازان حرفه‌ای، یک جنبه‌ی مهم از بازی است. در رقابت‌های سال ۲۰۰۰، یک گلف باز حرفه ای به نام کیسی مارتین که سابقه‌ی درخشانی نیز در این رقابت‌ها داشت و تنها به خاطر مشکلات مربوط به گردش خون، توانایی راه رفتن طولانی را از دست داده بود، از برگزارکنندگان مسابقات درخواست کرد که به او اجازه‌ی استفاده از خودروی گلف را در طول رقابت‌ها بدهند. اما تور PGA با این استدلال که پیاده روی بین ضربات، جزء جدانشدنی و مهم این رقابت‌هاست، درخواست مارتین را رد کرد. مارتین براساس قانون آمریکایی‌هایی دارای معلولیت (Americans with Disabilities Act یا ADA)، از تور PGA به دادگاه عالی ایالات متحده شکایت کرد. او در این شکایت ادعا کرد که اینکه تور PGA به خاطر فقط عدم امکان استفاده از خودروی مخصوص بازی گلف در رقابت‌ها اجازه نداده او در رقابت‌ها حضور یابد، به نوعی تبعیض علیه او و معلولیت‌ اوست.

مسئله‌ی حقوقی اولیه این بود که آیا قانون ADA بایستی برای مسابقات گلف حرفه‌ای اعمال شود یا خیر؟

و اگر اعمال شود، آیا اجازه دادن به مارتین برای استفاده از خودرو، می‌تواند به طور اساسی ماهیت مسابقات گلف را تغییر دهد یا خیر؟

این کیس حقوقی، سؤالاتی را در مورد تعادل بین حفظ قوانین ورزشی و سازگاری با معلولیت ها ایجاد کرد. اما چیزی که اینجا برای ما بیشتر اهمیت دارد، نه جنبه‌ی حقوقی این کیس، بلکه این سوال است که از نظر اخلاقی و فلسفه‌ی اخلاق، آیا حق با مارتین است یا تور PGA؟ برای پاسخ به این سوال، شاید بتوانیم به دیدگاه‌های اخلاقی ارسطو رجوع کنیم. در فلسفه‌ی اخلاقی که ارسطو بنا نهاد، به مفهوم مهمی به نام telos یا هدف غایی بر می‌خوریم.

اگر ما سوال فوق را از ارسطو بپرسیم، ارسطو از ما خواهد پرسید که هدف غایی و نهایی رقابت‌های گلف حرفه‌ای چیست؟

اگر هدف غایی و telos این بازی‌ها، صرفا سرگرمی‌ست، چه اشکالی دارد که مارتین در رقابت‌ها به جای پیاده‌روی از خودرو استفاده کند؟

اما اگر هدف غایی این بازی‌ها، یک ورزش به عنوان یک شغل و یک حرفه است، آنوقت ارسطو باز از شما خواهد پرسید که آیا اگر مارتین از خودرو استفاده کند، این موضوع بر نتیجه‌ی رقابت‌ها تاثیر خواهد گذاشت؟ برای ارسطو چیزی که اهمیت دارد هدف نهایی عمل است. از نظر او، امر اخلاقی، امری‌ست که هدف غایی یا نهایی (telos) آن چیز یا آن سیستم را برآورده کند. برای پاسخ به مورد کیسی مارتین، قبل از هرچیزی باید به این سوال پاسخ داد که هدف نهایی بازی‌های گلف چیست؟

پی‌نوشت : در نهایت، دادگاه عالی ایالات متحده، حق را به مارتین داد. دادگاه استدلال کرد که قانون ADA برای از بین بردن تبعیض علیه افراد دارای معلولیت طراحی شده است و قانون پیاده روی تور PGA یک ویژگی اساسی خود بازی گلف نیست. این رای، یک پیروزی بزرگ برای طرفداران حقوق معلولین به حساب می‌آمد.

– اَبا اِباد

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *