یک حقهای که پیامبران عصر هوش مصنوعی جدیدا میزنند این است که هوش مصنوعی یا همان AI قرار نیست که شغل شما را از شما بگیرند، بلکه کسانی که استفاده از AI را بلدند جای شما را خواهند گرفت. این پیامبران غالبا برای اثبات ادعای خود، از تمثیل استفاده میکنند. آنها ادعا میکنند که با ماشینی شدن کارها و ورود ماشینها به کارخانهها، کارگران کارخانهها از کار بیکار نشدند، بلکه نوع کارشان عوض شد. حالا دیگر آن کارگرها به جای انجام کارهای یدی، میبایست که کار فکری میکردند. پس مهندسان زیاد جایگزین کارگرهای زیادی شدند که در خط تولید بودند. مثلا اگر برای تولید این خودرو، صد کارگر لازم بود، با به کارگیری ماشینها، تعداد کارگران خط تولید به بیست نفر کاهش یافت. اما در عوض، باید کسانی میبودند که ماشینها را بسازند، آنها را تنظیم و برایشان برنامه بنویسند و عدهای هم میبایست دستگاههای خط تولید را تعمیر میکردند. تعداد این افرادی که نامبرده شد، کمابیش با تعداد کارگران خط تولید که شغلشان را از دست دادند، قابل مقایسه است.
پس در این انقلاب تکنولوژی در قرن بیستم و بیست و یکم، کسی از کار بیکار نشده است و فقط نوع کارها تغییری یافته است. پس نگران نباشید، چرا که به همین شکل، با آمدن AI شما هم از کار بیکار نمیشوید. بلکه شغلهای جدیدی ایجاد میشود که شما به آن مشغول شوید. اما این تنها یک مغالطه است. اتفاقا باید نگران بود، چون هر گردی گردو نیست و این انقلاب تکنولوژیکی جدید، میرود که بسیاری از انسانها را از کار بیکار کند. طوری که اصلا کاری نباشد که انسان بتواند انجام دهد. نه اینکه انسانها مهارتی نداشته باشند یا کاراییشان پایین بیاید. اصلا کاری نخواهد بود که انسان بخواهد یا بتواند بهتر از الگوریتمهای هوش مصنوعی انجام دهد. آنوقت باید به این فکر کرد که با این تعداد انسانهایی که هیچ کاری از آنها ساخته نیست، باید چه کار کرد.
اصلا آنروز انسان باید چه کار کند؟
انسانی که تعاملش با اجتماع، بیشتر از طریق کارش است، قرار است آن روز چه کار کند؟
اما اینکه گفتم این یک مغالطه ای بیش نیست از این جهت است که انسانها دو دسته مهارت دارند. یکی مهارتهای فیزیکی و دیگری مهارتهای ذهنی. در انقلاب تکنولوژیکی که از یکی دو قرن گذشته آغاز شده است، دستگاهها و ماشین آلات جایگزین انسان نشدند و تنها جایگزین مهارتهای فیزیکی انسان شدند. یک دستگاه پاشش رنگ ۲۴ ساعت شبانه روز کار میکند و تعداد زیادی ماشین را رنگ میزند. بیمه و مرخصی و حقوقی هم نمیخواهد و نیاز به حمایتهای منابع انسانی هم ندارد. اما هوش مصنوعی یا AI میرود که از مهارتهای ذهنی بشر نیز پیشی بگیرد. آنوقت دیگر شغلهایی که نیاز به استفاده از مهارتهای ذهنی دارد نیز از بین خواهد رفت.
مثلا وقتی یک الگوریتم میتواند شب و روز تحقیقات بازار را بسیار دقیقتر از هزاران انسان انجام دهد، یک مجموعه چرا از آن الگوریتم به جای انسانها استفاده نکند؟
یا مثلا یک شرکت نرم افزاری چرا باید به جای الگوریتمی که خودش کد میزند و به هر زبان برنامه نویسی مسلط است، یک برنامه نویس استخدام کند که شاید چند زبان بلد است. این موضوع برای هر شغلی که فکرش را بکنید میتواند اتفاق بیفتد و این یک مغالطه است که حتما شغلهای جدیدی برای انسان به وجود میآید، هیچ قطعیتی نیست.
– اَبا اِباد