اَبا اِباد

the-oldest-scientific-journal

قدیمی‌ترین ژورنال علمی

انتشار نخستین ژورنال علمی به حدود ۳۵۸ سال قبل، سال ۱۶۶۵ باز می‌گردد. نام این ژورنال، Philosophical Transactions است که به زبان انگلیسی به انتشار می‌رسد.

تاکنون مقالات مهمی در این ژورنال که با تصمیم انجمن سلطنتی بریتانیا شروع به کار کرد، به چاپ رسیده است. بعضی از آن‌ها آنچنان مهم و تاثیرگذار بوده که حتی جهان‌بینی ما را دستخوش تغییراتی ژگرف کرده است. از بین دانشمندان و فیلسوفان سرشناسی که مقالاتی در این ژورنال به چاپ رسانده‌اند می‌توان از رابرت بویل، آیزاک نیوتن، گاتفرید لایبنیتس، ادموند هالی، چارلز داروین، مایکل فارادی، بنجامین فرانکلین، جیمز کلارک ماکسول، آلن تورینگ و استیون هاوکینگ نام برد. از زمان تاسیس اولین ژورنال علمی به توسط هنری اولدنبرگ تاکنون، ارتباطات علمی از طریق انتشار مقالات، به بخش جدایی‌ناپذیر علم و فلسفه تبدیل شده است. چاپ مقالات علمی فرصتی را فراهم می‌کند تا دانشمندان افکار و ایده‌های خود را با بقیه‌ی اعضای جامعه‌ی علمی به اشتراک بگذارند.

این به اشتراک‌گذاری نظرات و ایده‌ها خود به نوعی منجر به یک همکاری گسترده‌ در بین دانشمندان می‌شود که هرکس می‌تواند از نتایج کار دیگران بهره ببرد یا کار دیگران را اصلاح و تکمیل می‌کند. ژورنال‌های علمی همچنین از طریق فرآیند داوری یا بررسی توسط همتا یا به اصطلاح دقیق‌تر peer review به افزایش دقت و کیفیت مقالات علمی کمک می‌کند. از طرف دیگر، چاپ مقالات علمی منجر به آرشیو شدن تحقیقات علمی برای آیندگان می‌شود و بدین شکل از تکرار چندباره‌ی یک تحقیق علمی پرهیز می‌شود. چاپ مقالات علمی از سوی دیگر، موجب می‌شود تا علم و دانش، در دسترس طیف وسیعی از مخاطبان مختلف قرار گیرد و خود موجب ترویج علم و دانش در طبقات مختلف جامعه گردد.

در نهایت اینکه چاپ مقالات، شکل مهمی از شناخته شدن بین دانشمندان و نشان دادن تحقیقات و تخصص خود به دیگران است. البته این مساله نیز در گذر زمان با آسیب‌های متعددی روبرو شده است که در نوشتارهایی دیگر بدان خواهیم پرداخت.
تصویر- یکی از نخستین مقالات به چاپ رسیده در ژورنال Philosophical Transactions
– اَباعِباد

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *