اَبا اِباد

صحنه‌ای از فیلم زیبا و البته کمی ترسناک اکس ماکینا (Ex Machina 2014)

تست تورینگ

این آلن تورینگ (#alanturing) را باید اینقدر توی سر همه‌ی مردم دنیا زد تا وقتی همه بیخیال گرایشات جنسی دیگران شوند و انسان‌ها را براساس گرایشات جنسی‌شان دسته بندی نکنند. هر نوع کامپیوتر یا هرچیز قابل برنامه ریزی که اکنون از آن استفاده می‌کنید، اگر سر آن را بگیرید، در نهایت به کارهای آلن تورینگ در حوزه‌ی علوم کامپیوتر می‌رسید. حتی پیچیدگی (#complexity) محاسباتی و زمانی الگوریتم‌های کوانتومی (#quantumalgorithms) که حوزه‌ی بسیار جدیدی است را نیز با ماشین تورینگ می‌سنجند.

آنوقت این مغز متفکر قرن بیستم را به خاطر گرایشات جنسی‌اش، به زور هورمون درمانی می‌کنند و در اثر این هورمون درمانی، تورینگ افسرده شده و خودکشی می‌کند. آنوقت شما می‌بینید امروز یک نفر با پررویی و حماقت تمام، به دگرباشان جنسیتی پیشنهاد هورمون درمانی می‌دهد و عده‌ای هم برای دفاع از حرف‌ احمقانه‌ی او پیراهن می‌درند و کف و خون قاطی می‌کنند. بسیاری از دانشمندان بزرگ از جمله نیوتن و فرانسیس بیکن، جزو دگرباشان جنسیتی بوده‌اند و از طرف دیگر خدمات آن‌ها به بشر بی‌‌مانند است. آنوقت عده‌ای دنبال زیر بغل مار می‌گردند که فلانی که جزو دگرباشان جنسیتی است بایستی از جامعه اخراج شود و از این حرف‌ها. تا اینجا که همه‌اش نقد و گلایه بود.

اما هدف از این پست توضیح روشی تحت عنوان آزمایش تورینگ (Turing Test) است که آلن تورینگ آن را در سال ۱۹۵۰ ارائه داد. این روش به ما می‌گوید که :

چگونه بفهمیم که با یک ماشین طرف هستیم یا با یک انسان؟

یا اینکه چطور بفهمیم که یک ماشین به میزانی از توانایی رسیده که بتوانیم بگوییم به هوشی معادل هوش یک انسان رسیده است. خب ما می‌بینیم که وجود چنین روشی، امروز چقدر اهمیت پیدا کرده است. امروز که موضوع هوش مصنوعی (#ai) به یکی از موضوعات روز دنیا تبدیل شده، ما می‌خواهیم ببینیم ادعاهای پیرامون آن چقدر واقعیت دارد.

تست در یک اتاق بازجویی، البته بدون شکنجه، انجام می‌شود و کسی که امتحان می‌گیرد یک قاضی‌ست. یک انسان و یک برنامه‌ی کامپیوتری در اتاق بازجویی مخفی شده اند، به گونه‌ای که قاضی نمی‌تواند آن‌ها را ببیند. قاضی شروع به گفتگو با هردوی آن‌ها می‌کند، اینقدر سوال می‌پرسد و می‌پرسد تا در نهایت، براساس پاسخ‌های آن‌ها، برایش مشخص شود که کدامیک انسان است و کدامیک برنامه‌ی کامپیوتری‌ست. اگر قاضی در نهایت نتواند تشخیص دهد که کدامیک انسان بوده، کامپیوتر برده است. چرا که توانسته‌ وانمود کند که هوشی در حد انسان دارد و بدین شکل، قاضی را گول زده است. آنوقت می‌توانیم بگوییم که کامپیوتر می‌تواند فکر کند. با اینکه تست تورینگ مخالفان زیادی دارد، هنوز هم معیاری مهم برای بررسی میزان موفقیت برنامه‌های کامپیوتری در رسیدن به عملکرد هوش انسان است.

شما هم می‌توانید این تست را انجام دهید، اگر ماشینی بتواند در یک مکالمه شما را گول بزند و شما نتوانید بفهمید که او یک ماشین است، آنوقت آن ماشین به سطح هوش انسان رسیده است.

 

تصویر فوق: صحنه‌ای از فیلم زیبا و البته کمی ترسناک اکس ماکینا (Ex Machina 2014)

– اَبا اِباد

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *