تصویر بالا مربوط به تظاهرات معلمان ریاضی در سال ۱۹۸۸ در ایالات متحده است. آنها به وضع معیشتی معلمان اعتراض نداشتند. آنها همینطور به نحوهی برخورد مدیران مدارس نیز اعتراض نداشتند. آنها حتی به میزان درس خواندن دانشآموزان هم اعتراض نداشتند. اعتراض آنها به یک چیز بود، استفاده از ماشین حساب توسط دانش آموزان. آیا این برایتان خنده دار نیست؟
آنها تصور میکردند که استفاده از ماشین حساب باعث میشود که دانش آموزان حساب و ریاضی را به خوبی یاد نگیرند. شاید فکر میکردند دانش آموز باید پدرش در بیاید تا یک ضرب چند در چند و فلان محاسبات سنگین را خودش روی کاغذ انجام دهد. اما آیا بعد از فهمیدن اصول پایهای و کمی تمرین با آنها، هنوز هم نیاز بود که دانش آموزان این محاسبات را روی کاغذ انجام دهند؟
چند سال بعد اما همه فراموش کردند که اصلا این تظاهرات به چه خاطر بوده است. حالا سر هر کلاس و سر هر جلسهی امتحانی در مدرسه و دانشگاه، دانش آموزان و دانشجویان مجازند از ماشین حساب استفاده کنند. تا چند وقت قبل اساتید دانشگاه تاکید داشتند که سر جلسهی امتحان، استفاده از ماشین حساب قابل برنامه ریزی ممنوع است.
اما بعد فکر کردند که چرا دانشجو باید این فرمولهای دور و دراز را حفظ کند؟
آیا وقتی این دانشجو بعدا جایی مشغول به کار شود، به اینترنت دسترسی ندارد که همین فرمول را پیدا کند؟
آیا یک ماشین حساب ندارد که این حساب و کتابها را انجام دهد؟
اگر جایی گیر افتاده که به اینترنت دسترسی ندارد که یک فرمول ساده را پیدا کند، اساسا در آن محل چه نیازی به این محاسبات دارد؟
حالا به همان شکل، امروز مدلهای زبانی بزرگ (Large Language Models) مثل چت جی پی تی در دسترس همگان قرار گرفته و هرکسی به اینترنت دسترسی دارد، میتواند از آنها استفاده کند. هرچند هنوز آنطور که باید دقیق نیست، ولی برای کسی که اصول یک حوزه را درک کرده و میداند، میتواند بسیار مفید واقع شود. اما اکنون نیز میتوانید مانند سال ۱۹۸۸، افرادی را ببینید که به استفاده از این مدلهای زبانی (که به اشتباه به آن هوش مصنوعی گفته میشود) توسط دیگران بسیار حساس هستند و اگر دستشان میرسید، مثل همانموقع در اعتراض به آن تظاهرات هم راه میانداختند. اما این آیندهی بشر است.
ما بایستی به جای مقابله با آینده، خودمان را برای آن آماده کنیم. بهتر است به جای انکار پیشرفت بشر و مقابله با آن، یاد بگیریم که از آن به بهترین شکل و با حداقل خطا و اشتباه استفاده کنیم.
– اَبا اِباد