اَبا اِباد

تصویر : سمپوزیوم هامبورگ با حضور مهمان ویژه سپهر معتقد فیلسوف عرصه‌ی معماری

تکنولوژی ساخت ماژولار

سپهر معتقد Sepehr Motaghed، این هفته‌ مهمان سمپوزیوم هامبورگ بود. سپهر معتقد فیلسوف عرصه‌ی معماری‌ست و با خلق گفتمانی تحت عنوان بهتر_با_کمتر سعی دارد با معرفی روش‌ها و استانداردهایی، ضایعات و ناکارآمدی‌های صنعت ساختمان در ایران را به حداقل برساند. یکی از بخش‌هایی که سپهر معتقد به همراه تیمش در مجموعه‌ی پایادیس PAYADIS architects بر روی آن تمرکز دارد، پیاده سازی تکنولوژی ساخت ماژولار ساختمان ها در ایران است.

در این تکنولوژی، قسمت‌های مختلف ساختمان، به جای اینکه در محل ساختمان (on-site) ساخته شوند، در جای دیگری مثلا یک‌ کارگاه یا یک کارخانه و به صورت خارج از محل (off-site) تولید می‌شود و به صورت آماده و کامل، به محل ساختمان منتقل شده و تنها نصب می‌گردد. این روش مزایای زیادی دارد. از جمله اینکه سرعت ساخت ساختمان حداقل به نصف کاهش پیدا می‌کند، چرا که تنها بایستی ماژول‌های مختلف در کنار یکدیگر قرار گیرند.

از طرف دیگر، در شرایط تولید صنعتی در یک کارخانه، اعمال استانداردها و بررسی و کنترل کیفیت، راحت تر است. اگر زمانی یکی از ماژول ها مثلا ماژول تاسیسات حرارتی فرسوده شد، می‌توان به راحتی آن ماژول را خارج کرد و یک ماژول تاسیسات جدید جایگزین آن نمود یا اینکه آن را تعمیر کرد تا مجددا مورد استفاده قرار گیرد. در تولید صنعتی یک ماژول، می‌توان میزان ضایعات را به حداقل کاهش داد. از طرف دیگر، برخلاف روش سنتی که بایستی منتظر ماند تا پس از هر مرحله وارد مرحله‌ی بعدی شد، در روش ساخت ماژولار، می‌توان ساخت ماژول‌ها را به صورت موازی با ساخت فونداسیون، پیش‌ برد و این کار سرعت ساخت را بسیار افزایش می‌دهد.

در کنار همه‌ی اینها، ساخت ماژولار تحت تاثیر شرایط آب و هوا قرار نمی‌گیرد، چرا که ماژول ها درون کارخانه ساخته می‌شوند. ساخت ماژول‌ها در شرایط داخل یک کارخانه، بسیار ایمن‌تر از ساخت همان قسمت‌ها درون یک ساختمان است‌ و از بسیاری از حوادث کارگاهی جلوگیری می‌شود. در نهایت اینکه، ساخت قطعات ساختمانی در خارج از محل، شرایط کنترل شده تری را فراهم می کند و امکان بهبود کیفیت و دقت در ساخت قطعه را فراهم می آورد.

ایده‌ی پشت این روش ساخت، بسیار ساده است: به جای اینکه قسمت‌های مختلف را در محل بسازید، آن را در کارگاه بسازید و تنها در محل نصب کنید. روش ساخت ماژولار، همان روشی‌ست که برای ساخت ایستگاه بین المللی فضایی از آن استفاده شده است. به جای اینکه ایستگاه را در فضا بسازیم، قسمت‌های مختلف را روی زمین بسازیم و در فضا فقط آن‌ها را مونتاژ (assemble) کنیم.

پی‌نوشت : مجموعه‌ی معماری پایادیس، اولین مجموعه‌ای است که می‌خواهد با ساخت یک مدرسه به کمک تکنولوژی تولید ماژولار، نخستین قدم را در وارد کردن این تکنولوژی به ایران بردارد. برای این تیم قوی و خوش فکر، آرزوی موفقیت داریم.

– اَبا اِباد

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *