اگرچه کاوش های فضایی تا به اکنون، بیشتر برای کشف و درک ناشناختهها انجام میشده است، اما اصلا بعید نیست که در آیندهای نه چندان دور، این کاوشها اهداف اقتصادی را نیز دنبال کند.
یکی از راههای احتمالی سودآوری در کاوشهای فضایی، معدن کاوی سیارکی یا asteroid mining است.
سیارکها اجرام کوچکی از جنس سنگ و فلزات هستند که به دور خورشید میچرخند. مواد تشکیل دهندهی سیارکها به شدت متنوع است و بعضی از آنها دارای مقادیر بالایی از فلزات کمیاب همچون طلا، نقره و پلاتین هستند. حتی ممکن است در مواردی، میزان فلز باارزش پلاتین در این سیارکها تا ۱۰۰ گرم در هر تن برسد که بین ده تا بیست برابر پلاتین موجود در معادن پلاتین کرهی زمین است. با وجود چنین منابع عظیمی، شاید در آیندهای نه چندان دور، بسیاری از سازمانهای فضایی به دنبال استخراج فلزات گرانبها از این سیارکها باشند. به عنوان مثال ناسا در حال برنامهریزی برای عملیاتی تحت عنوان عملیات سایکی (psyche) است که هدف آن مطالعهی سیارکی با همین نام میباشد.
این سیارک سیب زمینی شکل که قطر آن بین ۲۳۰ تا ۲۸۰ کیلومتر است، نسبت به خورشید، در فاصلهای سه برابر فاصله زمین تا خورشید، قرار دارد و هر پنج سال (زمینی) یک بار به دور خورشید میچرخد. فضاپیمای سایکی قرار است در اکتبر ۲۰۲۳ به سمت این سیارک پرتاب شود. این فضاپیما از پیشرانش انرژی خورشیدی و همچنین از جاذبهی مریخ برای رسیدن به این سیارک استفاده میکند. طبق ادعای ناسا، هدف این عملیات تنها علمی و پژوهشی است. اما جالب است بدانید که بررسیها نشان میدهد، این سیارک که اولین بار توسط اخترشناسی ایتالیایی در سال ۱۸۵۲ رصد شد، از بابت فلزات گرانبهایی که درون خود دارد، چیزی حدود ده کوئینتیلیون دلار یا 10,000,000,000,000,000,000 دلار یا ده میلیارد میلیارد دلار ارزش دارد. این سیارک که عمدتا از آهن، نیکل و طلا ساخته شده است، در صورتی که به زمین برسد، بیش از اقتصاد کل جهان ارزش دارد. اگر جمعیت جهان را ده میلیارد نفر فرض کنیم، ارزش این سیارک یک میلیارد دلار به ازای هر نفر است.