اَبا اِباد

Degeneracy pressure

فشار انحطاط

مدتی قبل، دولت آلمان به علل مختلف از جمله افزایش قیمت سوخت، پایان پاندمی کرونا و تسهیل سفرهای تابستانی شهروندان، شروع به ارائه‌ی بلیط‌های ۹ یورویی برای حمل و نقل عمومی نمود که با این بلیط‌های ۹ یورو در ماه، امکان سفر به کل آلمان وجود داشت. بلیط‌های ۹ یورویی موج بزرگی از سفرها را ایجاد کرد.

در برخی ایستگاه‌ها همچون ایستگاه مرکزی شهر برلین، بعضا جمعیت به قدری زیاد بود که برخی از قطارها برای مدت زمانی کوتاه از حرکت باز ایستاد و مامورین قطار، تعدادی از مسافرین را از قطار پیاده می‌کردند.

تصور کنید که این قطارها هیچگونه محدودیتی از لحاظ جمعیتی که سوار قطار می‌شوند نداشته باشند.

همچنین مسافرین نیز محدودیتی در سوار شدن به قطار نداشته باشند. همچنین تصور کنید در این مدت، یک تعطیلات چند روزه نیز وجود داشته باشد‌.

در این حالت، تا چه تعداد مسافر می‌توانند سوار این قطارها شود؟

حداکثر حالت این است که تمام فضای داخل قطار از مسافر پر شده باشد. اما در حالت حداکثر، هر مسافر به اندازه‌ای مشخص فضا اشغال می‌کند و هیچ دو مسافری نمی‌توانند با یکدیگر فضای یک نفر را اشغال کنند. همچنین هیچ مسافری نمی‌تواند وارد فضای اشغال شده توسط مسافر دیگر شود. در این حالت ما به حدی می‌رسیم که دیگر نمی‌توانیم مسافر دیگری وارد قطار کنیم و با یک فشار مواجه هستیم که نمی‌توانیم به راحتی به آن غلبه کنیم.

ما این فشار را فشار انحطاط degeneracy pressure می‌نامیم.

چنین پدیده‌ای در دنیای اتمی و زیراتمی نیز وجود دارد. در اتم‌ها این فشار، مانع از فروریزش اتم در اثر نیروی جاذبه‌ی زیاد بین الکترون‌ها و هسته می‌شود. در صورت نبود فشار انحطاط، بایستی الکترون‌ها به روی هسته سقوط می‌کردند و اتم تنها از یک هسته تشکیل می‌شد. اما آیا می‌توان به فشار انحطاط غلبه کرد؟ بله، این اتفاق در سیاهچاله‌ها رخ می‌دهد.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *